Több éve folyik az az eg1022707 696x392yüttműködés a Kotányi és a Mórahalmi Fűszerpaprika között, amely idén kiteljesedni látszik. A cél már a kezdetektől fogva az volt, hogy helyben történjen a munkafolyamat a paprika felvásárlásától kezdve egészen annak a kereskedelmi forgalomba juttatásáig. Mindez a méltán híres szegedi fűszerpaprika hagyományának fennmaradását szeretné szolgálni ebben a térségben.

Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, s egyben a fűszerpaprika-program gondozója elmondta, hogy a város szilárd elhatározása volt az, hogy a teljes paprikafeldolgozás Mórahalmon történjen.

Ami a beruházást illeti, van már egy működő program, mely a termelőket integrálja, jelenleg – egy másik forrás keretén belül – pedig épül a paprika-zöldlevél szárító, mely reményeik szerint májusban már megkezdi a működést. Ezzel a nagy teljesítményű gépezettel a sóskától a zöldséglevélen át, a különböző káposztafélékig lehet majd szárítani óránkénti 3 tonna bemenettel. Továbbá, megépült egy TOP-os forrásból a paprikaszikkasztó is, mely az utóérlelést végzi. Fontos alapkő a csomagológép beüzemelése is, mellyel helyben tudják előkészíteni a feldolgozott paprikát. A szerkezet beépítése már megtörtént, a próbaüzem folyamatban van. Ezzel nemcsak a fűszerpaprika, de más fűszernövények csomagolása is lehetővé válik.

Ez a projekt egy GINOP-5.1.3-16-2017-00160 azonosítójú pályázati forrásból valósult meg, mely az “Új munkahelyek létesítése Mórahalmon a térségi hagyományokra épülő fűszerpaprika őrleményt előállító üzem létrehozásával” elnevezést viseli.

A csomagolás egy fiatalos küllemet kap majd, szlogenje pedig a következő lesz: „Ízében az erő”.

Az említett beruházások természetesen munkahelyteremtéssel is járnak. Például a szárító esetében műszakonként 12 ember fog dolgozni, mely később még bővíthető lesz. Ezen kívül a malomban is szükség lesz majd további munkaerőre.

A Kotányi céggel már megkezdődtek a szerződéskötések, de aki még szeretne csatlakozni, az a Röszkei út 49. alatt megteheti Hódi Pálnál. A vetőmagért utólag kell fizetni, továbbá ingyenes növényvédelmi szaktanácsadást végeznek a program keretein belül. A szerződéskötésre március 10-ig van lehetőség.

 


 hir2.jpgA beruházás pályázati forrásból valósul meg, a kétköves fűszerpaprika-malom már épül, a pályázatnak köszönhetően a további tervek is megvalósulhatnak 2018-ban – tette hozzá az alpolgármester, a fűszerpaprika-program gondozója és vezetője. Jelenleg is folyik annak a paprikamalomnak és -csomagolónak az összeszerelése, amely amellett, hogy új munkahelyeket teremt, lehetővé teszi a fűszerpaprika helyi feldolgozását. Az alpolgármester elmondta, a malom óránként 170–220 kilogramm fűszerpaprikát képes előállítani. Ez 170 kilós teljesítménnyel számolva, nyolcórás műszakban másfél tonna őrleményt jelent. Az önkormányzat létrehozza a város saját márkáját is, Mórahalmi Fűszerpaprika néven.

 

 

 

 


 Európai uniós támogatás segítségével fűszerpaprika őrleményt előállító üzem létesül Mórahalmon, melynek keretében 16 fő munkavállalóval bővült a Móra-Tourist Nonprofit Kft. A turisztikai szervezet bővítette tevékenységét és egy, a térségi mezőgazdasági hagyományokra épülő, fűszerpaprika őrleményt előállító üzem létrehozásában és szakmai koordinálásában vesz részt. A pályázat keretében megkezdődött az üzem működéséhez szükséges gépek-eszközök gyártása és beszerzése, a munkavállalók toborzása, majd májussal a munkavállalók felvétele is megtörtént. Az üzem várhatóan nyár végén kezdi meg működését.

 

 

 

 

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részlet